Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

Nyhedsbrev 55 - 2020

 
  • Nu kan arbejdsgivere pålægge ansatte at blive testet for Coronavirus
 
 
Kære medlemmer
 
Folketinget har i dag vedtaget en lov, der giver jer som arbejdsgivere ret til at pålægge de ansatte at blive Coronatestet, hvis en række betingelser er opfyldt:
 
 
- det skal være sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af Coronasmitte, herunder arbejdsmiljøhensyn eller væsentlige driftsmæssige hensyn
 
- arbejdsgiveren skal skriftligt informere den ansatte om, at den ansatte vil blive pålagt at blive testet, og arbejdsgiveren skal begrunde, hvorfor den ansatte pålægges at blive testet
 
- hvis der på arbejdspladsen er et samarbejdsudvalg eller arbejdsmiljørepræsentant, skal disse høres og informeres om pålægget om at blive testet
 
- testen skal gennemføres i den ansattes arbejdstid, og er det ikke muligt, skal den ansatte kompenseres for den tid, der bruges til testen, og den ansatte skal have dækket de rimelige udgifter, der er forbundet med den pålagte test.
 
 
Hvis en ansat ikke efterkommer pålægget om test, kan det få konsekvenser for ansættelsesforholdet, såfremt den ansatte er blevet oplyst om de mulige konsekvenser, da pålægget om test blev givet. 
 
Hvis en ansat bliver pålagt at blive testet, uden at ovennævnte betingelser er opfyldt, kan den ansatte blive tilkendt en godtgørelse.
 
Arbejdsgiveren kan desuden under samme betingelser pålægge den ansatte at give oplysning om resultatet af testen, herunder om tidspunktet for testning, hvis den ansatte er testet positiv for Coronavirus. Hvis den ansatte ikke opfylder oplysningspligten, kan det sanktioneres med advarsel, opsigelse eller bortvisning alt afhængig af den konkrete situation.
 
Reglerne gælder til og med den 30. juni 2021.
 
 
Hvis I er i tvivl, så tøv ikke med at kontakte os. Loven er meget kortfattet, så der er mange fortolkningsspørgsmål og dermed mange ting, man ikke kan læse direkte ud af lovteksten.
 
 
 
Venlig hilsen
Danske Cykelhandlere
 
Mona & Thomas